Verjaardag
Vier uw verjaardag in Malagne !
Met een animatie « speciaal verjaardag » opent Malagne haar deuren voor kinderen vanaf 4 jaar.
Dat bezoek omvat :
- een schattenjacht
- twee praktische aktiviteiten naar keuze die aangepast worden aan hun leeftijd (aardewerk, Gallo-Romeinse spelen, mozaïek, vilt, juwelen, of touwslagerij)
- een verjaardagshapje en drankje (u brengt de taart mee, en wij bieden een gratis drankje aan elk kind !)
Alle kinderen krijgen een snoepje tijdens de schattenjacht, maar de held van de dag ontvangt de Gallo-Romeinse verrassingstrofee !
Praktische informatie
- Deze aktiviteit neemt 3 uur in beslag.
- Verjaardagen worden georganiseerd op woensdagnamiddagen en op zaterdagen.
- De ideale groep omvat tussen de 10 en 20 kinderen.
- De aanwezigheid van een volwassen begeleider is noodzakelijk!
- De reservatie moet verplichtend 15 dagen vóór de gewenste datum plaatsvinden.
Workshops voor verjaardag
Aardewerk
De leerlingen bekwamen zich in het wikkelen van aardewerk, een techniek die erin bestaat om kleiworsten met de vingers te vervaardigen, en er nadien de wanden van een potje mee op te bouwen. De manier van opbouwen geeft de gewenste vorm aan de pot. De opgerolde kleiworsten worden nadien gladgestreken met de vingers om de wanden de nodige stevigheid te geven. Aansluitend versiert iedereen zijn potje volgens eigen inspiratie. Het is noodzakelijk om de potjes achteraf een tijd lang te laten drogen in open lucht.
Gallo-romeinse spelen
Een klein ommetje langsheen enkele al dan niet eenvoudige spelen zoals 2000 jaar geleden. In dit atelier worden de leerlingen ondergedompeld in de leefwereld van de jongere Gallo-Romeinen, en zodoende ontdekken ze de wereld van het spel en het sociaal belang ervan. Strategie, behendigheid, toeval, of nabootsen zijn enkele van de aspekten van de vroegere spelen die aan bod komen, en waar iedereen zijn gading vindt. Zij kunnen zich met elkaar meten in het delta-behendigheidsspel, of elkaar bekampen in het 12 lijnen-strategospel, of nog in het molenspel, of in de latroncule dat een typisch spel van de Romeinse legioensoldaten was. Pret gegarandeerd !
Vanaf 6 jaar.
Boogschieten
Dit atelier laat toe het boogschieten te ontdekken zoals het was in Gallo-Romeinse tijden: gebruikt materiaal en schiet techniek. De eerste stap bestaat in het aanleren van hoe omgaan met een boog om nadien over te gaan tot schieten met respect voor de veiligheid. Nadien, en met de hulp van een ervaren boogschutter, schieten de leerlingen hun pijlen af naar een schijf op 10 meter afstand. Wie treft als eerste de roos?
Pas op, dat atelier gaat niet door bij ongunstige weerstoestanden.
Vilt
Het doel van deze workshop is niet enkel de leerlingen wegwijs te maken in de minder gekende verwerking van wol, maar eveneens aandacht te besteden aan de wereld van schapen, nog vóór ze geschoren werden. De leerlingen overlopen verschillende fases, van schaap tot het voorwerp in vilt, en zij maken ook kennis met enkele werktuigen van vroeger, zoals de antieke scheerschaar bijvoorbeeld. Nadien maakt iedereen zijn eigen voorwerp in vilt en ontdekt zo de kunst van het verwerken van wolvezels tot een vilten voorwerp.
Mozaïek
Aan de hand van talrijke voorbeelden ontdekken de leerlingen een vak en een techniek uit lang vervlogen tijden. Zij zullen zelf hun eigen legvak voorbereiden waarin ze aansluitend een tweekleurig mozaïek werkstukje maken (15 x 15 cm) met kleine steentjes. Ze kunnen inspiratie opdoen uit een model dat voorgesteld wordt, maar ze kunnen ook hun eigen verbeelding de vrije loop laten.
Geen paniek, plaasterresten verdwijnen volledig tijdens het wassen !
Touwslagerij
Tijdens dit atelier stellen de leerlingen vast dat touwslagerij in Gallo-Romeinse tijden een heel belangrijk beroep was. Zij maken kennis met de verschillende grondstoffen die gebruikt werden, zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong. Zij bekwamen zich in het vlechten van een klein koordje in canvas vezel. En nadien maken we met gans de klas samen een echt touw met een heus touwslagerstoestel.
Juwelen
Dit atelier besteedt aandacht aan de gebruikte grondstoffen, de werkmethode, het nut, en aan de betekenis van eertijdse juwelen.
Met tangen en getrokken koperdraad hebben de leerlingen de mogelijkheid om zelf hun eigen juweeltje te vervaardigen. Zij inspireren zich naar historische modellen uit het verleden waarbij spiraal en triskel, een Keltisch symbool met drie takken, centraal staan.